Solaris

Spire Edge
February 4, 2020

SOLARIS


 

SOLARIS is comprised of two tower blocks separated by a grand naturally-ventilated central atrium.  Office floors are linked by a series of sky bridges which span the atrium at upper floors. The building's overall energy consumption will represent a reduction of over 33% compared to local precedents and the project is on target to exceed BCA's GreenMark Platinum rating, the highest possible certification granted by Singapore's sustainable building benchmark (eg. LEED, GreenStar, BREEAM, etc..).  With over 8000 sq.m. of landscaping, Solaris introduces vegetation which exceed the area of the building's original site.

SOLARIS stands as a dramatic demonstration of the possibilities inherent in an ecological approach to building design. The building will become a vibrant focal point for the one-north community through the introduction of open interactive spaces, creative use of skylights and courtyards for natural light and ventilation and a continuous spiral landscaped ramp, an extension of one-north Park across the street, which forms an ecological nexus tying together an escalating sequence roof gardens with sky terraces that interpenetrate the building's facade.  With its extensive eco-infrastructure, sustainable design features and innovative vertical green concept, Solaris strives to enhance its site's existing ecosystems, rather than replace them.

Ecological Design Features:

Continuous Perimeter Landscaped Ramp - An uninterrupted 1.5 km long ecological armature connects the adjacent one-north Park at ground level and the basement Eco-cell with the cascading sequence of roof-gardens at the building's highest levels.  The ramp has a minimum width of 3m.  Maintenance of the spiral landscaped ramp is achieved via a parallel pathway which allows for servicing of the continuous planters without requiring access from internal tenanted spaces.  The pathway also serves as a linear park that stretches all the way from the ground plane to the uppermost roof areas.  The continuity of the landscaping is a key component of the project's ecological design concept as it allows for fluid movement of organisms and plant species between all vegetated areas within the building, enhancing biodiversity and contributing to the overall health of these ecosystems.  The ramp, with its deep overhangs and large concentrations of shade plants, is also one element in a comprehensive strategy for the ambient cooling of the building facade. this eco-infrastructure provides social, interactive and creative environments for the occupants of the building's upper floors while balancing the inherent inorganicness of the built-form with a more organic mass.

Solar Shaft- A diagonal shaft cut through the upper floors of Tower A allows day-light to penetrate deep into the building's interior.  Internal lighting operates on a system of sensors which reduces energy use by automatically turning-off lights when adequate day-lighting is available.  Landscaped planter boxes within the solar shaft bring added quality to adjacent spaces and enhance views up into the building from the street below.

Eco-cell - Located at the building's north-east corner where the spiral ramp meets the ground, the Eco-cell allows vegetation, daylight and natural ventilation to extend into the car-park levels below. The lowest level of the Eco-cell contains the storage tank and pump room of the rainwater recycling system.

Naturally Ventilated and Day Lit Grand Atrium -  A public plaza between the two tower blocks provides a space for communal activities and creative performances.  This naturally-ventilated ground floor operates as a mixed-mode (non-air conditioned) zone with an operable glass-louvered roof over the atrium providing protection from the elements while enabling full ventilation when needed.   CFD (Computational Fluid Dynamic) simulations were used to analyze thermal conditions and wind-speed within the atrium.  The results of these studies were used to optimize the atrium facade design to improve air flow and enhance comfort levels.

CLIENT

JTC Corporation

LOCATION

One-north, Singapore

SITE AREA

7734 sq. m

YEAR

2010 (Completed)

SOLARIS

SOLARIS is comprised of two tower blocks separated by a grand naturally-ventilated central atrium.  Office floors are linked by a series of sky bridges which span the atrium at upper floors. The building's overall energy consumption will represent a reduction of over 33% compared to local precedents and the project is on target to exceed BCA's GreenMark Platinum rating, the highest possible certification granted by Singapore's sustainable building benchmark (eg. LEED, GreenStar, BREEAM, etc..).  With over 8000 sq.m. of landscaping, Solaris introduces vegetation which exceed the area of the building's original site.

SOLARIS stands as a dramatic demonstration of the possibilities inherent in an ecological approach to building design. The building will become a vibrant focal point for the one-north community through the introduction of open interactive spaces, creative use of skylights and courtyards for natural light and ventilation and a continuous spiral landscaped ramp, an extension of one-north Park across the street, which forms an ecological nexus tying together an escalating sequence roof gardens with sky terraces that interpenetrate the building's facade.  With its extensive eco-infrastructure, sustainable design features and innovative vertical green concept, Solaris strives to enhance its site's existing ecosystems, rather than replace them.

Ecological Design Features:

Continuous Perimeter Landscaped Ramp - An uninterrupted 1.5 km long ecological armature connects the adjacent one-north Park at ground level and the basement Eco-cell with the cascading sequence of roof-gardens at the building's highest levels.  The ramp has a minimum width of 3m.  Maintenance of the spiral landscaped ramp is achieved via a parallel pathway which allows for servicing of the continuous planters without requiring access from internal tenanted spaces.  The pathway also serves as a linear park that stretches all the way from the ground plane to the uppermost roof areas.  The continuity of the landscaping is a key component of the project's ecological design concept as it allows for fluid movement of organisms and plant species between all vegetated areas within the building, enhancing biodiversity and contributing to the overall health of these ecosystems.  The ramp, with its deep overhangs and large concentrations of shade plants, is also one element in a comprehensive strategy for the ambient cooling of the building facade. this eco-infrastructure provides social, interactive and creative environments for the occupants of the building's upper floors while balancing the inherent inorganicness of the built-form with a more organic mass.

Solar Shaft- A diagonal shaft cut through the upper floors of Tower A allows day-light to penetrate deep into the building's interior.  Internal lighting operates on a system of sensors which reduces energy use by automatically turning-off lights when adequate day-lighting is available.  Landscaped planter boxes within the solar shaft bring added quality to adjacent spaces and enhance views up into the building from the street below.

Eco-cell - Located at the building's north-east corner where the spiral ramp meets the ground, the Eco-cell allows vegetation, daylight and natural ventilation to extend into the car-park levels below. The lowest level of the Eco-cell contains the storage tank and pump room of the rainwater recycling system.

Naturally Ventilated and Day Lit Grand Atrium -  A public plaza between the two tower blocks provides a space for communal activities and creative performances.  This naturally-ventilated ground floor operates as a mixed-mode (non-air conditioned) zone with an operable glass-louvered roof over the atrium providing protection from the elements while enabling full ventilation when needed.   CFD (Computational Fluid Dynamic) simulations were used to analyze thermal conditions and wind-speed within the atrium.  The results of these studies were used to optimize the atrium facade design to improve air flow and enhance comfort levels.

CLIENT

JTC Corporation

LOCATION

One-north, Singapore

SITE AREA

7734 sq. m

YEAR

2010 (Completed)

Solaris-one1
Solaris-two
Solaris-three
Solaris-four
Solaris-five
Solaris-six


Pocket Park / Plaza - Ground level landscaping, linking to one-north Park across the street, allows for cross ventilation of the ground-floor plaza and provides a venue for social/interactive events.

Extensive Sun-Shading Louvers -  The project's climate-responsive façade design originated with analysis of the local sun-path.  Singapore is on the equator and the sun-path is almost exactly east-west.  Facade studies analyzing the solar-path determined the shape and depth of the sunshade louvers, which also double as light-shelves.  This solar shading strategy further reduces heat transfer across the building's low-e double-glazed perimeter facade, contributing to an extremely low External Thermal Transfer Value (ETTV) of 39 watts/m.sq.  In conjunction with the spiral landscaped ramp, sky gardens, and deep overhangs, the sunshade louvers also assist in establishing comfortable micro-climates in habitable spaces along the building's exterior.  The combined linear length of the building's sun-shade louvers exceeds 10km.

Roof Gardens and Corner Sky Terraces - Vertical landscaping acts as a thermal buffer and creates areas for relaxation and event spaces.  These extensive gardens allow for interaction between the building's occupants and nature offering opportunities to experience the external environment and enjoy views of the treetops of one-north Park.  As it reaches each corner of the building the spiral ramp expands into generous double-volume sky terraces.  Upon completion, the sum of the project's vegetated areas will exceed the footprint of the site on which the building sits. Rainwater Harvesting/Recycling - The building's extensive landscaped areas are irrigated via a large-scale rainwater recycling system.  Rainwater is collected from the drainage downpipes of the perimeter landscaped ramp and from the roof of tower B via Siphonic drainage.  It is stored in rooftop tanks and at the lowest basement level, beneath the Eco-cell.  A storage capacity of over 700 cubic meters allows for over five days of irrigation via recycled water between rainfalls.

GreenMark Platinum Rating - The project is on target to achieve the highest possible rating granted by BCA's GreenMark, Singapore's sustainable building benchmark.

CONTACT US