8, Jalan 1, Taman Sri Ukay Off Jalan Ulu Kelang, 68000, Ampang Selangor D.E. Malaysia
[ t ] 603-4257 1966, 603-4257 1948 [ f ] 603-4256 1005, 603-4256 9330 [ email ] trhy@trhamzahyeang.com
::
 
 
 
 
   
Project Name:
Menara Mesiniaga

Client:
Mesiniaga Sdn. Bhd. (IBM Sole Agent in Malaysia)
("Mesiniaga" = "Business Machine")


Location:
1A, Jalan SS 16/1, Subang Jaya, Selangor, Malaysia

Nos. of Storeys:
14-1/2 Storeys (including one basement)

Areas:
Total Net (Office) Area 6,741.50 sq.m.
Total Net non-Office (ie. Gym, cafe, etc.) 476.34 sq.m.
Balconies, Skycourts & Pool-Deck 981.38 sq.m.
Circulation & Toilets 2,318.45 sq.m.
Mechanical Roms 1,424.02 sq.m.
Carpark (Basement) (145 bays) 404.00 sq.m.
Latitude:
3.7º N

Date Start:
June 1989

Completion Date: August 1992

Total:
12,345.69 sq.m.

Site Area:
6,503 sq.m.

Plot Ratio:
1 : 1.6

   
Design Features
The building brings together the principles of the bioclimatic approach to the design of tall buildings developed over the previous decade by the firm.

In particular, the building has the following features:
"Vertical Landscaping" (planting) is introduced into the building facade and at the "skycourts". In this building the planting starts by mounding up from ground level to as far up as possible at one side of the building. The planting then "spirals" upwards across the face of the building with the use of recessed terraces (as skycourts).
A number of passive low-energy features are also incorporated: All the window areas facing the hot sides of the building (ie. east and west sides) have external louvres as solar-shading to reduce solar heat gain into the internal spaces. Those sides without direct solar insolation (ie. the north and south sides) have unshielded curtain-walled glazing for good views and to maximise nautral lighting.
The lift lobbies at all floors are naturally ventilated and are sun-lit with views to the outside. These lobbies do not require fire-protection pressurisation (ie. low-energy lobby). All stairways and toilet areas are also naturally ventilated and have natural lighting.
The sunroof is the skeletal provision for panel space for the possible future placing of solar-cells to provide back-up energy source. BAS (Building Automation System) is an active Intelligent Building feature used in the building for energy-saving.
   
Structural System:
Reinforced concrete structural frame and brick infill, mild steel truss structure for sunroof, gym roof and mezzanine deck.

External Skin:
Laminated float glass, composite aluminium cladding.

Roofing:
Tiled r.c. roof slab to roof terraces, metal decking with insulation to gym. roof.

Finishes:
Green granite to entrance lobby floor, white marble to lobby walls, composite aluminium cladding to columns and walls, quartz tiles to lobby feature wall, exposed aggregate plaster to forecourt and apron, spray tile to walls, float glass and dry wall to internal partitioning, homogenous tiles to wet areas, carpet to office floors, mineral fibreboard ceiling to offices, white fibrous plaster to lobby ceilings and auditorium.
   
Project Team :  
Principal-in-charge:
Dr. Ken Yeang

Design Architect :
Heng Jee Seng

Interior Design :
Yap Sait Lin
Azmin Abdullah

Project Architect :
Too Ka Hoe

Design Development Architects :
Seow Ji Nee
Michael Simmonds
Don Ismail Allan
Emmy Lim
Yusoff Zainal Abidin
Yeoh Gim Seong

 
roof study sketch
menara mesiniaga
masterplan
menara mesiniaga
ground floor plan
menara mesianiaga
mezzanine plan
roof details
perspective sunshade details south west elevation
east west elevation planting-terrace glazing shading
 
top
 
 
Copyright © T.R.Hamzah Yeang Sdn. Bhd. International ( 41743A).All rights reserved.